Staalkabel en touwen voor de industrie

Maatwerk per industrie

Wij zijn dé leverancier van staalkabel en touwen voor de industrie. Voor industriële toepassingen ontwikkelen en produceren wij elk type touwwerk en staalkabel. Wij leveren op rol of juist op-maat-gemaakt. Indien gewenst, zorgen wij ook voor de benodigde certificering.  Zoek je een specifieke oplossing of heb je vragen over toepassingen van touwen en staalkabel voor de industrie waar jij werkzaam in bent? Neem dan contact op via 020 - 4196412 of mail ons.

Staalkabel voor de industrie: op maat gewalst Touwen voor de industrie: loops van Dyneema Staalkabel voor de industrie: op maat gewalst in eigen werkplaats Touwen voor de industrie: rollen Dyneema

Touwen voor de industrie

De Lijnenspecialist heeft zijn oorsprong in de maritieme industrie. Daar hebben wij een verschuiving gezien van staalkabel naar synthetische super vezels. Een vergelijkbare doorbraak staat ook te gebeuren in andere industrieën. Synthetische vezels zoals HMPE winnen terrein van staalkabel. Voorbeelden van HMPE vezels zijn Dyneema®en Stirotex®. Zo hebben wij synthetische touwen van Dyneema® voor zwembaden geleverd. Deze touwen vervingen de RVS staalkabel constructie. Een groot voordeel van HMPE vezels is dat ze heel goed bestand zijn tegen chemicaliën. 

Wij zijn experts in zowel synthetische touwen als staalkabel constructies. Daarom kan ons technisch team goed met je samenwerken aan de beste oplossing voor jouw project.

Touwen voor de maritieme industrie

In de maritieme industrie wordt enorm veel touwwerk gebruikt en dan met name Dyneema® producten. Dyneema® is 15 keer sterker dan staal. Ook liggen Dyneema® touwen soepel in de hand en zijn makkelijk te bewerken. Hierdoor kan veel tijd en geld worden bespaard in de logistieke keten. Daarnaast is touwwerk een stuk veiliger dan staal. Touwwerk breekt - in tegenstelling tot staalkabel- lineair en zonder terugslag. Dit is een stuk veiliger voor het personeel. 

Onze touwen worden gebruikt voor hijswerkzaamheden. Maar ook voor het slepen en vastleggen van boten. Ze vervangen vaak staalkabels en verstaging op olieplatformen en boorplatformen. 

Touwen voor architectuur

Binnen de architectuur wordt touwwerk voor een groot aantal toepassingen gebruikt. Wij werken samen met verschillende architectenbureaus. Ook maken wij touwgordijnen als 'room divider' op maat. 

Touwen voor de automotive industrie

In de automotive industrie wordt touwwerk overwegend gebruikt als sleepkabels voor 4x4 jeeps. Daar waar vroeger staalkabel werd gebruikt is het tegenwoordig bijna allemaal Dyneema®. Deze touwen zijn veiliger, duurzamer en lichter. 

Soorten touwen en toepassingen

Type synthetisch touwEigenschappen touwen en toepassingen voor de industrie

HMPE vezels

Merknamen van HMPE vezels zijn bijvoorbeeld: Dyneema®, Spectra en Stirotex. Dyneema® leveren wij in een aantal varianten: SK38, SK75, SK78 en SK99. Touwen gemaakt van HMPE vezels zijn een uitstekende vervanger van staaldraad. HMPE vertoont weinig rek en is twee keer zo sterk als polyester. De mechanische eigenschappen worden niet beïnvloed door chemicaliën, UV en zeewater. 

Vectran

Vectran is iets minder sterk dan Dyneema®, maar heeft geen last van kruip (rek onder continue hoge belasting). Vectran is bij vergelijkbare dikte vijf maal sterker dan staal. De lijn rekt nauwelijks (1,8%) en is zeer soepel in het gebruik. Nadeel van Vectran is de slechte UV-bestendigheid. De lijn moet daarom altijd in een mantel gebruikt worden. 
PBO Merknaam van PBO (Polybenzobisoxazole) is bijvoorbeeld: Zylon. PBO heeft de minste rek van alle lijnen, heeft een zeer grote trekkracht en zeer weinig kruip (rek onder continue hoge belasting). Bovendien ligt het smeltpunt erg hoog. 
Polyester Polyester wordt onder de merknamen Dacron, Terylene, Tiptolest en Spunolest op de markt gebracht. Een polyester lijn is relatief goedkoop en geeft de in veel gevallen genoeg functionaliteit. Deze lijnen hebben een beetje rek en dat kan juist voor jouw project nodig zijn.
Polypopreen Polypropeen (vroeger polypropyleen genoemd) is een kunstvezel met matige slijtvastheid en geringe duurzaamheid. Touwen van polypropeen zijn ruw en daardoor plezierig vast te houden. Ze blijven bovendien drijven. Polypropeen is minder sterk dan polyester, maar is veel goedkoper te produceren. De kwaliteiten verschillen zeer. De sterkte (en prijs) loopt terug wanneer er geen of slechte UV behandeling heeft plaats gevonden. 

Staalkabel voor de industrie

De Lijnenspecialist is leverancier van vele soorten (RVS AISI 316) staalkabel  en een groot assortiment van spanners en fittingen. Naast de jachtindustrie leveren we ook voor veel andere industrieën staalkabel en totaal constructies. We produceren en walsen op onze eigen locatie in Amsterdam. Daarnaast plaatsen we ook constructies op locatie. Wij leveren rollen staalkabel aan de industrie. Daarnaast leveren wij ook staalkabel op maat gemaakt en gewalst met spanners of terminals.

De Lijnenspecialist beschikt over een specifieke tuigtafel, nauwkeurige wals apparatuur en de ervaring om de vereiste nauwkeurigheid te waarborgen! In sommige gevallen kan staalkabel vervangen worden voor Dyneema® en vice versa. De combinatie van kennis over staalkabel en hoogwaardig touwwerk maken de Lijnenspecialist tot een deskundige partner.

Voor vragen over toepassingen in staalkabel en touwen voor de industrie, neem dan contact op via 020 - 4196412 of info@ lijnenspecialist.nl.

Staalkabel voor constructies

Er zijn veel constructies waar staalkabel voor wordt gebruikt. Denk aan bijvoorbeeld dakconstructies, maar ook constructies voor gevel en glasreinigingssytemen. Ook voor de architectuur wordt staalkabel gebruikt voor railingwerk, vangnetten en de zogenaamde 'green buildings'.

Soorten staalkabel en toepassingen

In onderstaande tabel vind je een overzicht van de verschillende type staalkabels die wij leveren. 

Type staalkabelEigenschappen staalkabel en toepassingen voor de industrie

1x19 RVS AISI 316

Stugge en allround veel toegepaste staalkabel voor constructies die onder langdurige belasting staan.

7x19 RVS AISI 316

Zeer soepele staalkabel die relatief goed over schijfhuizen kan lopen. Voor hijs en lift techniek zijn kabel constructies beschikbaar met nog grotere weerstand tegen slijtage.

1x7 Compact strand AISI 316

In kleine diameters een zeer stugge staalkabel. Voor toepassingen waar een hoge breeksterkte belangrijk is. 

De strengen zijn in de fabriek extra gewalst, waardoor dit een zware, compacte en sterke staalkabel is. Onze staalkabel is ook nog eens extra gepolijst, waardoor hij een mooie glans heeft. Dat geeft als voordeel dat deze staalkabel minder kwetsbaar voor vliegroest is, omdat het geen vuil aantrekt.

1x19 Compact strand AISI 316

Tot grotere diameters leverbaar en zeer stugge en sterke staalkabel. Verder zijn de eigenschappen hetzelfde als van de 1x7 Compact strand staalkabel. 

6x36WS + IWRC AISI 316

RVS staalkabel met een zeer hoge flexibiliteit en weerstand tegen vermoeiing op schijven. Geschikt als stuurkabel of kraankabel.

7x7 wit PVC AISI 316 

Relatief flexibele RVS staalkabel met witte PVC mantel. Naast de witte mantel zijn ook andere kleuren mogelijk. Neem voor de mogelijkheden contact op.

7x7 AISI 316

Relatief flexibele RVS staalkabel, door een grovere structuur qua uitstraling veel gebruikt voor architectuur. Daarnaast zeer breed inzetbare staalkabel voor tal van toepassingen.

ROD

Rod verstaging is massief en daarom meer onderhevig aan schokbelasting. De levensduur van Rod is daardoor korter (ongeveer 10 jaar) dan staalkabel (ongeveer 12-15 jaar) afhankelijk van de toepassing en dimensies. Rod verstaging wordt naast high performance verstaging voor jachten ook in architectuur en industrie toegepast.
Informatie en prijzen  op aanvraag. Neem contact met ons op.

Heb je een specifiek project en ben je opzoek naar touwen of staalkabel voor jouw industrie dan denken we graag mee. Neem contact op via 020 - 4196412 of mail ons op [email protected]

Touwen voor de industrie: sleepkabel van Dyneema Staalkabel voor de industrie: op rol en gecertificeerdStaalkabel industrie: terminals en spanners walsen wij aan roestvrijstaal staaldraad

Stuur ons een bericht via Whatsapp

Chat met ons