Constructie

Het materiaal van lijnen bepaalt grotendeels de toepassing aan boord van zeilboten. Echter, de constructie van lijnen is ook een belangrijke factor. Geslagen, enkelvoudig of dubbelvoudig gevlochten lijnen, hoe zien die er uit? In de tabel hieronder vind je de verschillende type constructies van lijnen, hun toepassingen en splitstechnieken.

Lijn constructie Toepassing Splitstechniek
Driestrengs geslagen lijn Geslagen lijnen - driestrengslijn Driestrengs lijnen worden voornamelijk gebruikt voor landvasten en fender lijnen. Op traditionele schepen worden 3-strengs geslagen lijnen gebruikt voor vallen en schoten. Lijn: P Classic Er is maar een techniek om een driestrengs lijn te splitsen. Hier is de link naar onze instructiefilm.
Achtsstrengs geslagen lijn Geslagen lijnen- achtstrengslijn 8-strengs geslagen lijnen worden voor landvasten en als ankerlijn gebruikt. Lijn: 8 Strengs Polyester Mooring PES Heb je de driestrengs techniek onder de knie? Bekijk dan onze instructiefilm en probeer het met 4 paar strengen.
Enkelvoudig gevlochten lijn - kale kern Enkelvoudig gevlochten lijn - alleen kern Een enkelvoudig gevlochten lijn is voor veel toepassingen aan boord, zoals bakstagen, lazy-jacks, loops, softshackles en talies. Dit is onze link naar alle enkelvoudig gevlochten lijnen.


- Video's oogsplitsen: als beide zijden vrij zijn en als een kant vast zit

- Video's softshackles, enkele loop, extra sterke loop met mantel

- Video's end-to-end splits voor verjongde schoot en een Dyneema voorloop voor val

Enkelvoudig gevlochten lijn - alleen gripmantel Enkelvoudig gevlochten lijn - alleen mantel Met name gebruikt voor schoten en trimlijnen op open boten: Dinghy Race Grip. Dit is onze splitsfilm voor een holle enkelvoudige schoot. Rope splicing App: 3.1.2
Dubbelgevlochten lijn met polyester kern Dubbelgevlochten lijn met polyester kern Deze lijnen worden voor landvasten, vallen, schoten en trimlijnen gebruikt. De volgende lijnen in onze collectie zijn dubbelgevlochten polyster lijnen: Dockline, Cruiser 16, Cruiser XTS, Cruiser XTS Grip Het is belangrijk om bij deze lijnen zowel de kern EN de mantel mee te splitsen in een oogsplits. Hier vind je onze instructiefilm. In onze Rope Splicing App: 2.1.
Dubbelvoudig gevlochten lijn met kern van Dyneema, Vectran or Stirotex Dubbelgevlochten lijn met kern van supervezels

Voor vallen, schoten en trimlijnen. Dit zijn onze lijnen:

- Dyneema® SK38: DX Performance

- Dyneema® SK78: DX Cup & DX Cup Grip

- Stirotex®: S Cup

Er zijn verschillende manieren om dit type lijn te splitsen. Het is niet perse nodig om de mantel in de oogsplits te gebruiken:

- Oogsplitsen: zonder de mantel, met de mantel teruggeslagen en oogsplits met de mantel gebruikt.

- Maak zelf een verjongde Dyneema schoot met deze splitsinstructie.

Dubbelgevlochten lijn met tussenmantel en een kern van supervezels Dubbelgevlochten lijn met tussenmantel en een kern van supervezels Wordt gebruikt voor vallen en schoten. Wij verkopen deze type lijn niet. Hoe je een oogsplits in deze lijn maakt, kun je zien in deze splitsfilm
Lijn met een kern van gevlochten strengen Gevlochten mantel met kern van geslagen strengen Wordt gebruikt voor vallen en schoten. Wij verkopen dit type lijn niet. Check het boek 'Splitsen van moderne lijnen' op pagina 39! We hebben ook een splitsinstructie staan voor deze lijn in de Ropesplicing App: nummer 2.2.
Lijn met een gevlochten mantel en een kern van parallelle vezels Gevlochten mantel met kern van parallelle vezels Wordt gebruikt voor vallen en schoten. Wij verkopen dit type lijn niet. Voor deze ook helaas geen video, maar kijk in het boek 'Splitsen van moderne lijnen' op pagina 51! We hebben ook een splitsinstructie in onze Ropesplicing App: nummer 2.3.

Stuur ons een bericht via Whatsapp

Chat met ons