Rigging advies

Advies over verstaging en zeereling.

Verstaging en zeereling zijn vitale onderdelen van je boot. Goed onderhoud en regelmatige controle zijn van het grootste belang. Het is verstandig om ieder jaar, aan het begin van het seizoen, je verstaging te checken. Let hierbij op roestvorming, bramen, breuk en kinken in de staalkabel. Als je intensief vaart of regelmatig meedoet aan wedstrijden, is een extra inspectie halverwege het seizoen verstandig. Vergeet daarbij ook de zeereling niet. Bij wedstrijdjachten hangen de bemanningen vaak aan de relingdraad. 

Voor het behoud van jezelf en je spullen aan boord is het verstandig om alle scherpe puntjes, randen en ringetjes te omwikkelen met tape. Vervang deze tape regelmatig zodat je ook kunt zien of er beschadigingen zijn onder de tape. Je kunt hiervoor electrotape, zelfvulcaniserende tape of textiel tape gebruiken. Voor verdere bescherming zijn er ook stagbeschermers op de markt. 

Ligt je boot op zout water, spoel dan na iedere zeiltocht je boot en het dekbeslag, inclusief de spanners goed af met zoet water. 

Het kan zijn dat op de plaats waar de verstaging in de terminal verdwijnt een beetje roestaanslag ontstaat. Dit kun je gemakkelijk wegpoetsen met scotch brite. Dit houdt niet direct in dat je staalkabel of terminal aan het roesten is, maar is vaak puur oppervlakkige aanslag. Er is speciale spanner olie op de markt die ervoor zorgt dat je de spanners gemakkelijk weer los kunt krijgen aan het einde van het seizoen. De splitpennen in de spanners kun je vervangen door smart pins. Deze zijn in hier verkrijgbaar. 

Wij raden aan om tenminste elke 15 jaar de verstaging te vervangen. 

 

Opmeten van verstaging en zeereling

Nieuwe verstaging nodig? Zo meet je de oude verstaging op.

Hoe lever je verstaging in?

Zo lever je de oude verstaging en zeereling in.


Nieuwe zeereling nodig? Zo meet je de oude zeereling op.

Bestel hier je nieuwe zeereling

Stuur ons een bericht via Whatsapp

Chat met ons