Waarom viert mijn schoot niet goed?

banner_blokken_1

Waarom viert mijn schoot niet goed?

Viert je grootschoot niet goed en loopt de lijn heel stroef dan is dat lastig zeilen. Met name als het niet zo hard waait is merk je dit heel erg. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Een van de redenen hiervan kan zijn dat er veel weerstand zit op het lager. Lees hiervoor ons blog over verschillende soorten lagers in katrollen en blokken.

Controleer goed of de schoot en het blok goed schoon zijn. Met name als je op zee vaart kan er vuil en zout in de lijn en in het blok gaan zitten. Hierdoor wordt de schoot stug en draait het lager van het blok niet meer goed.

Voorkom vuil en zout in blokken en lijnen

Spoel je lijnen daarom regelmatig af met zoet water en houd de lijnen schoon. Probeer agressieve wasmiddelen te voorkomen. De beschermende coating op de lijnen lossen hierdoor op. De lijn zal dan sneller verouderen en stugger worden.

Voor de blokken geldt ook dat ze goed schoon moeten blijven. Door vuil en zout zorgen ervoor dat lagers niet goed met lopen. Spoel daarom ook je blokken regelmatig met zoet water. Voor verder onderhoud en goede werking van de blokken kan je McLube One-Drop gebruiken. Dit is het enige aanbevolen product voor het onderhoud van de lagers in de blokken. Deze conditioner en smeermiddel voorkomt het hechten van zout, zand en vuil op de lagers en het glijden van de lagers. Pas op met andere smeermiddelen. Vaak wordt het oppervlak van het lager te glad. Lagers gaan hierdoor glijden in plaats van rollen. Het lager slijt af en wordt ‘vierkant’. Uiteindelijk zal het blok niet goed meer draaien.

Lekker in de hand betekent niet dat het de juiste maat is.

Schoten worden soms gekozen omdat deze lekker in de hand liggen, maar het is ook belangrijk om een juiste diameter te kiezen. Lees ons blog over hoe je een lijn diameter opmeet. Het komt namelijk regelmatig voor dat een schoot te dik is. Hierdoor zal de (buig)weerstand enorm toenemen en uiteindelijk viert de schoot niet of nauwelijks. Een gemiddeld kogellager heeft ongeveer 2% weerstand. In een blok komt daar ongeveer 3% weerstand bij voor het buigen van de lijn. Heb je een dikke en stugge lijn dan neemt deze weerstand aanzienlijk toe.

Een handige vuistregel voor blokken is en lijnen is om een ratio van 6:1 aan te houden. Dat betekent dat een 10mm lijn goed samengaat met een 60mm blok/schijf. Een dunnere lijn (of groter blok) is doorgaans geen probleem.

Tip

Vaak is bij blokken aangegeven wat de maximale diameter lijn is die erbij hoort. Kies hierbij altijd een diameter dunner als schoot. Kan je een 12mm lijn door een blok doen, dan is een 10mm aangeraden diameter. Je zal zien dat je ongeveer op de ratio van 6:1 uitkomt.

Mclube One Drop

Conditioner en smeermiddel voor lagers

Lijnenwijzer

Deze Lijnenwijzer maakt het je gemakkelijk om de juiste lijn voor jouw zeilboot te vinden.

Blokken & Katrollen

Bekijk hier ons assortiment blokken en katrollen

Stuur ons een bericht via Whatsapp

Chat met ons