Welke diameter zijn mijn lijnen?

D-Cup78_kix-Tn_and_splices-v2-klein

Welke diameter zijn mijn lijnen?

Lijnen zijn er in verschillende diktes en er zijn duidelijke tabellen met geadviseerde diameters. Maar hoe weet je nu welke diameter je vallen en schoten zijn? Hoe meet je dit eigenlijk op? 

Hoe wordt bij het produceren van touw de diameter bepaald?

De diameter van een lijn wordt beïnvloed door de constructie en hoeveelheid materiaal. Is een lijn bijvoorbeeld zwaar en compact of juist licht en los gevlochten. Dit heeft veel invloed op de eigenschappen van een lijn en beïnvloedt ook de waarde bij het meten. Een losse gevlochten lijn wordt sneller plat en dunner onder belasting terwijl een compacte lijn met veel materiaal dit niet doet. Meet je de lijn terwijl deze belast dan kan de diameter dus anders zijn dan wanneer een lijn niet belast is.

De diameter ligt om die reden bij touw minder precies dan bij staaldraad. Het bepalen van een diameter bij touwwerk is een empirisch proces. Dat betekent dat iedere fabrikant een lijn ontwikkeld en aanpast op basis van waarneming en ervaring. Hierdoor kunnen er soms kleine verschillen zijn tussen lijnen van, volgens de opgegeven specificatie, dezelfde diameter. Een 10mm lijn kan soms misschien wel 9mm zijn bij het meten of in andere gevallen 11mm.

Lijnen meten met een schuifmaat

De meest voor de hand liggende manier is meten met een schuifmaat. Maar hoe doe je dit? Het gevaar is namelijk dat je de lijn samen knijpt en daarmee een verkeerde diameter meet. Het is hierbij altijd belangrijk dat de lijn meet als deze niet belast is. Hieronder een paar tips.

Tip 1: Meet met de volledige lengte van de bek om de lijn heen. Hiermee meet je over een langere afstand en voorkom je dat je de lijn inknijpt en mogelijk de verkeerde diameter meet.

foto_1_goed
foto_1_fout
foto_2___1
foto_2___2

Tip 2: Sommige lijnen zijn niet rond en hebben een plattere constructie. Hierbij is het belangrijk om twee keer te meten. Namelijk het dunner deel van de constructie en het dikkere deel. Je neemt dan weer het gemiddeld van de twee metingen om op de juiste diameter uit te komen.

Tip 3: Meet op verschillende punten van de lijn als je twijfelt. Je creëert daarmee meerdere meetpunten en neem het gemiddelde hiervan. Meet niet in de buurt van splitsen. De lijn is op deze punten namelijk dikker.

foto_3_goed
foto_3_fout

Lijnen meten zonder schuifmaat

Heb je geen schuifmaat bij de hand. Dan kan je ook op een andere manier de diameter bepalen. Bepaal de omtrek van de lijn met een klein dun touwtje of takelgaren. Meet de lengte van het touwtje op met een meetlint en deel het getal door π (3,14159). Als het goed is kom je dan uit op de diameter.

4
5
image0

Ik heb de diameter bepaald en wat nu?

Ben je klaar met meten en kom je uit op een diameter die leverbaar is zoals bijvoorbeeld een 12mm? Dan is het makkelijk en kan je zo een nieuwe lijn bestellen in de juiste diameter.

Dat is lastiger als je bijvoorbeeld 9mm meet. Wat moet je dan kiezen, een 8 of een 10mm? We raden aan om ons advies voor lijndiameter te bekijken en hiermee de juiste keuze te maken. Voor een advies op maat kan je ook contact met ons opnemen. We kunnen je helpen de juiste keuze te maken.

 

Lijnenwijzer

Ben je op zoek naar een uitgebreide keuzehulp voor touwwerk? Kijk dan bij onze Lijnenwijzer. Hierin geven wij stapsgewijs een advies voor ieder type schip.

Stuur ons een bericht via Whatsapp

Chat met ons