Waarom is de kern van mijn Dyneema lijn los van de mantel?

whipping

Waarom is de kern van mijn Dyneema lijn los van de mantel?

Een van de meest gebruikte manieren om een lijn af te werken is door het uiteinde te smelten met een aansteker of touwbrander. Dit is een hele effectieve manier voor polyester lijnen. De kern en mantel zijn hierbij van hetzelfde materiaal en smelten hiervoor goed aan elkaar vast.

Echter is dit geen goede afwerking voor lijnen met een Dyneema kern. Dit komt omdat de verschillende materialen niet goed aan elkaar vast smelten. Hierdoor kunnen mantel en kern van elkaar losraken.

Maak een doorgestikte takeling

Wij raden aan om het einde van een Dyneema lijn te splitsen of af te werken met een doorgestikte takeling. Een takeling voorkomt het rafelen van een lijn en zorgt ervoor dat de kern en mantel netjes aan elkaar vast blijven zitten. Het ziet er verder ook nog erg mooi uit. Helemaal als je bijvoorbeeld een mooie vlag maakt.

Om een lijn te takelen heb je takelgaren, een sterke naald en wellicht ook een handpalm om kracht te zetten. De grootte van de takeling moet ongeveer anderhalf keer de diameter van de lijn zijn.

takeling_blog_1

Waarom wordt een lijn niet standaard getakeld?

Onze splitsservice kan alle lijnen van oogsplitsen of takelingen voorzien. De type splits of afwerking kan bij een lijn gekozen worden bij het bestellen. Echter zijn er veel van onze klanten die de lijnen zelf willen splitsen. Zij bestellen dan een lijn die niet is afgewerkt en zo van de rol komt. Als wij de lijnen dan al getakeld hebben, dan is het lastig om de lijn nog te splitsen. Daarom is de standaard instelling op de website een lijn zonder afwerking.

Hoe maak je een doorgestikte takeling?


Lijnen met een gevlochten mantel moeten altijd een doorgestikte takeling hebben. Een gewone takeling glijdt er namelijk te makkelijk vanaf. Bovendien zorgt de doorgestikte takeling ervoor dat de kern van een lijn niet in de mantel schiet. Een doorgestikte takeling wordt ook wel gebruikt als afwerking van een oogsplits.


Gebruik het juiste gereedschap

Wil je zelf je lijnen gaan takelen? De Lijnenspecialist heeft een groot assortiment splitsgereedschap. Onze eigen tuigers gebruiken en testen dit splitsgereedschap dagelijks. 

We verkopen ook complete splitssets met gereedschap en oefenmaterialen. Zo kan je gelijk zelf aan de slag.

Stuur ons een bericht via Whatsapp

Chat met ons