Welke sluiting moet ik kiezen voor mijn val of schoot?

banner_shackles

Wat is de beste sluiting voor mijn val of schoot?

Wij krijgen veel vragen over het kiezen van de juiste sluiting. Er is een grote verscheidenheid aan soorten en materialen waardoor het soms moeilijk is om een juiste keuze te maken. In dit blog leggen we uit welk type sluiting je het beste kan kiezen.

Gemak en veiligheid

De twee belangrijkste overwegingspunten zijn gebruiksgemak en veiligheid. Dat wil zeggen dat de sluiting niet per ongeluk open mag gaan en een beveiliging moet hebben tegen het losraken van de pin waardoor de sluiting overboord kan vallen. Wij adviseren daarom alleen producten die gemakkelijk en veilig te gebruiken zijn aan boord van zeilboten.

Sluitingen voor vallen

Voor spinnakers is het belangrijk dat er geen draaiing (twist) in het zeil komt tijdens het hijsen. Daarom is een sluiting met een wartel of swivel ideaal. Hiervan zijn er verschillende soorten verkrijgbaar. We adviseren een sluiting te kiezen die sterk genoeg is voor de belasting van het zeil. Het bevestigen van de sluiting kan het beste door middel van een splits. Gebruik een ‘Trigger’ snapsluiting om snelle zeilwissels mogelijk te maken. Deze sluiting is snel te sluiten en te openen, ook onder belasting.

Voor het grootzeil kunnen we een eenvoudigere sluiting gebruiken. Zorg er wel voor dat de pin geborgd is en dat de sluiting goed aan de val is gesplitst. De valsluitingen van Wichard hebben de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Nog beter zijn die van Tylaska. Deze sluitingen zijn van aluminium gemaakt. Dit scheelt een aanzienlijk gewicht aan de top van de mast.

Op een Code 0 of een ander zeil, dat een super hoge val spanning vereist, raden wij een val aan met een 2:1 vertraging. De valsluitingen hiervoor hebben een schijf, waarover de val gaat. Hierdoor is het makkelijker om de nodige spanning te geven. Ook wordt hierdoor hoge belastingen op stoppers voorkomen. Voor een 2:1 val kan je het beste kiezen voor een valsluiting met schijf van Tylaska of een MX valsluiting van Wichard. Kies de Softlash als lichtgewicht oplossing.

Sluitingen voor schoten

De handigste manier om een schoot aan het zeil te bevestigen is met een Softshackle of Softlash. Deze zorgen voor een betrouwbare en sterke lichtgewicht verbinding met ieder zeil.

Spinnaker-/ gennakerschoten moeten, vooral tijdens wedstrijden, snel verwisseld kunnen worden. Hiervoor zijn de ‘Trigger’ sluitingen van Tylaska en Wichard de perfecte keuze. Deze zijn met één hand gemakkelijk en snel te openen/sluiten. Uiterst betrouwbaar, sterk en duurzaam. Bij lichte wind is een softshackle ook een goed alternatief.

Valsluitingen

voor grootzeil en rolfok

Snapsluitingen

voor vallen en schoten

Trigger sluitingen

voor vallen en schoten

2:1 valsluitingen

voor 2:1 vallen

Softlash

voor schoten

Softshackle

voor schoten