Welke sluiting moet ik kiezen voor mijn val of schoot?

banner_shackles

Wat is de beste sluiting voor mijn val of schoot?

Wij krijgen veel vragen over het kiezen van de juiste sluiting. Er is een grote verscheidenheid aan soorten en materialen waardoor het soms moeilijk is om een juiste keuze te maken. In dit blog leggen we uit welk type sluiting je het beste kan kiezen.

Gemak en veiligheid

De twee belangrijkste overwegingspunten zijn gebruiksgemak en veiligheid. Dat wil zeggen dat de sluiting niet per ongeluk open mag gaan en een beveiliging moet hebben tegen het losraken van de pin waardoor de sluiting overboord kan vallen. Wij adviseren daarom alleen producten die gemakkelijk en veilig te gebruiken zijn aan boord van zeilboten.

Welke sluiting kies ik voor de val van mijn grootzeil?

Voor een grootzeilval adviseren we over het algemeen een sleutelsluiting of valsluiting. In tegenstelling tot een snapsluiting is een een valsluiting of D-sluiting met brug symmetrisch. Hierdoor past de sluiting goed en recht op de topplank (headbord) van het zeil. 

Een sleutelsluiting met brug is makkelijk met één klik te openen en te sluiten. De pin is geborg zodat je die niet kwijt kan raken. De brug zorgt ervoor dat de sluiting niet van de val kan vallen. Zorg er wel voor dat de sluiting goed aan de val is gesplitst.

De valsluitingen van Wichard hebben de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Nog beter zijn die van Tylaska. Deze sluitingen zijn van aluminium gemaakt. Dit scheelt een aanzienlijk gewicht aan de top van de mast.
Valsluitingen grootzeil

voor grootzeil en rolfok

Welke sluiting kies ik voor een 2:1 val voor een grootzeil of Code 0?

Sommige grootzeilen zijn zo groot, dat een 2:1 val nodig is om de kracht te kunnen houden. Dat geldt ook voor een Code 0 of een ander zeil, dat een super hoge valspanning vereist.

Hiervoor raden wij een val aan met een 2:1 vertraging. De valsluitingen hiervoor hebben een schijf, waarover de val gaat. Hierdoor is het makkelijker om de nodige spanning te geven. Ook wordt hierdoor hoge belastingen op stoppers voorkomen. Voor een 2:1 val kan je het beste kiezen voor een valsluiting met schijf van Tylaska of een MX valsluiting van Wichard. Kies de Softlash als lichtgewicht oplossing.

2:1 valsluitingen

voor 2:1 vallen

Welke sluiting kies ik voor de val van mijn fok of genua?

Voor de val van een fok of genua adviseren we over het algemeen een snapsluiting. Met een snapsluiting kan je snel en gemakkelijk de sluiting vastklikken aan het zeil. De sluitingen zijn ook makkelijk te openen. Bijvoorbeeld ook als je koude handen hebt of als er meer wind staat. Dit kan zeer handig zijn wanneer je wilt wisselen naar een andere fok of Genua. Het bevestigen van de sluiting kan het beste door middel van een splits.

Triggersluitingen voor de val van de fok of genua op wedstrijdschepen

Op wedstrijdschepen wordt ook veel gebruik gemaakt van een ‘Trigger’ snapsluiting van bijvoorbeeld Tylaska. Dit zijn ook snapsluiting die ook onder belasting snel te openen zijn. Daar komt bij dat een ‘Trigger’ snapsluiting met één hand te bedienen is. Hierdoor blijft er voor de voordekker nog een hand over. Dat kan een groot verschil maken.

Kies eventueel een harpsluiting of D-sluiting voor de val van de rolfok

Heb je een rolfok en is het zeil langdurig gehesen? Dan kan je ook kiezen voor een harp- of D-sluiting. Een snapsluiting is geen probleem, maar vaak niet nodig. Soms heeft de topswivel van een rolfoksyteem ook een specifieke harp die past. We raden aan om de sluiting aan de lijn vast te splitsen. 


Snapsluitingen

voor de val van de fok of genua

Trigger sluitingen

voor de val van de fok of genua

Sluitingen

voor de rolfok

Welke sluiting kies ik voor mijn Spinnakerval?

Voor spinnakers is het belangrijk dat er geen draaiing (twist) in het zeil komt tijdens het hijsen. Daarom is een sluiting met een wartel of swivel ideaal. Hiervan zijn er verschillende soorten verkrijgbaar. We adviseren een sluiting te kiezen die sterk genoeg is voor de belasting van het zeil. Het bevestigen van de sluiting kan het beste door middel van een splits. Gebruik een ‘Trigger’ snapsluiting om snelle zeilwissels mogelijk te maken. Deze sluiting is snel te sluiten en te openen, ook onder belasting.

Snapsluitingen

voor spinnakervallen

Trigger sluitingen

voor spinnakervallen

Sluitingen voor schoten

Er zijn verschillende manieren om een schoot aan een zeil te bevestigen. Afhankelijk van het type zeil kan je kiezen voor een softshackle of misschien een snapsluiting. We beschrijven de verschillende opties per type zeil.

Welke sluiting kies ik voor een schoot van mijn fok of genua?

De handigste manier om de fokkeschoot te bevestigen is met een Softshackle of Softlash. Deze sluitingen zorgen voor een betrouwbare en sterke lichtgewicht verbinding met ieder zeil. Ook kunnen deze 'soft' sluitingen geen beschadigingen maken aan de mast of het dek als de schoot klappert. Softshackles zijn zeer sterk en kunnen ook de kracht van grotere zeilen makkelijk aan.


Softshackle

voor schoten

Softlash

voor schoten

Welke sluiting kies ik voor een schoot van mijn spinnaker of gennaker?

Je kan ook voor het spinnaker/gennaker softshackles gebruiken. Wil je echter snel de schoten aan het zeil kunnen klikken, bijvoorbeeld tijdens wedstrijden, kies dan voor snapsluitingen of ‘Trigger’ sluitingen. Deze sluitingen kan je snel en makkelijk met een hand bedienen. Dergelijke sluitingen zijn de favoriete keuze van iedere voordekker. De ‘Trigger’ sluitingen van Tylaska en Wichard de perfecte keuze. Uiterst betrouwbaar, sterk en duurzaam. 

Welke sluitingen gebruik je voor de dubbele schoten van het spinnaker?

Als de spinnakers, en schepen, groter worden dan zie je vaak dat er voor het spinnaker met dubbele schoten gevaren wordt. Je hebt dan een lijschoot en een loefschoot van het spinnaker. Het grote voordeel hierbij is dat bij manoeuvres altijd twee schoten belast en twee onbelast zijn. De krachten worden anders te groot om te kunnen hanteren.

Dat betekent dat er aan beide kanten van het spinnaker twee schoten vast zitten. In de praktijk zit alleen de lijschoot aan het spinnaker vast. De loefschoot klik je vast aan de sluiting van de lijschoot. Je kan dan, bijvoorbeeld bij lichte wind, een schoot losklikken van het spinnaker.

Vaar je met dubbele schoten voor het spinnaker, dan adviseren wij om ‘Trigger’ sluitingen te gebruiken. Aan de lijschoot gebruik je een 'Trigger' sluiting met een groot oog. Hier kan je dan makkelijk de loefschoot aan bevestigen. Voor de loefschoot gebruik je dan een 'Trigger' sluiting met een standaard oog. 

Snapsluitingen

voor spinnakerschoten

Trigger sluitingen

voor spinnaker schoten. Met groot en standaard oog

Stuur ons een bericht via Whatsapp

Chat met ons