Wat is het verschil tussen Dyneema en polyester lijnen?

banner_1200x250

Wat is het verschil tussen Dyneema en polyester?

Dyneema® en polyester zijn de twee meest gebruikte materialen bij het maken van touwwerk voor de zeilsport. Bij het maken van touwwerk wordt er vaak gekozen tussen een van deze vezels. Soms worden Dyneema® en polyester garens ook in combinatie gebruikt.


Maar wat is nu eigenlijk het verschil?


Polyester zie je veel terug in lijnen. Dit materiaal is flexibel, sterk, slijtvast en Uv-bestendig. Lijnen gemaakt van polyester zijn niet duur en bieden veel functionaliteit. Dit materiaal wordt gebruikt voor landvasten, schoten, vallen en trimlijnen. Echt een allround materiaal dus. Een andere eigenschap van polyester is dat het rekt. Of dit een nadeel of een voordeel is, kan per toepassing verschillen. Van landvasten verwachten we juist dat er rek in de lijn zit. Zo kunnen de schokken opgevangen worden.


Dyneema®  is ook een bekende naam in de watersport. Het is eigenlijk een HMPE-vezel met de merknaam Dyneema®. Er zijn bijvoorbeeld ook andere merknamen zoals Spectra of Stirotex. Lijnen gemaakt met deze materiaal zijn erg populair. Dat is niet zo gek, want lijnen gemaakt van Dyneema®  zijn twee keer zo sterk als polyester en het materiaal rekt niet. Dyneema® is heel glad. Daarom heeft een Dyneema® lijn vaak een polyester mantel. Anders houdt de lijn niet in de stopper of rondom de lier.


Wat voor type lijn moet ik nu kiezen voor mijn vallen of schoten?

Het gaat eigenlijk om de keuze of je een lijn met of zonder rek wilt. Een belangrijke keuze omdat het veel invloed heeft op de zeileigenschappen van het schip. Een rekvrije lijn zorgt voor een perfecte zeiltrim. Het zeil blijft mooi in vorm en de bolling van het zeil op de juiste plaats. Rekt de lijn, dan verplaatst de bolling van het zeil. Niet ideaal, want het schip heeft dan de neiging om schuiner te gaan bij windvlagen.

Is de rek van een lijnen minder belangrijk, zoals bijvoorbeeld bij schoten. Dan kan je heel goed met polyester lijnen varen. Daarnaast is de prijs ook een belangrijke factor. Dyneema® lijnen zijn aanzienlijk duurder dan polyester.

Polyester

Bekijk hier ons assoritment vallen en schoten van polyester

Dyneema®

Bekijk hier ons assoritment vallen en schoten van Dyneema®

Stirotex®

Bekijk hier ons assoritment vallen en schoten van Stirotex®

Lijnenwijzer

Ben je op zoek naar een uitgebreide keuzehulp voor touwwerk? Kijk dan bij onze Lijnenwijzer. Hierin geven wij stapsgewijs een advies voor ieder type schip.

Stuur ons een bericht via Whatsapp

Chat met ons