Surinamekade 6
1019 BV Amsterdam 
info@lijnenspecialist.nl

 Mail de Lijnenspecialist020-4196412 

DEVERLOPER TOOLBAR

Cache: Enabled (Disable / Refresh)
Profiler: Disabled (Enable)
Template Path Hints
+ Frontend: Disabled (Enable)
+ Backend: Disabled (Enable)
Logs: Disabled (Enable)
Allow Symlinks: Disabled (Enable)
Translate Inline
+ Frontend: Disabled (Enable)
Merge JavaScript Files Disabled (Enable)
Merge CSS Files: Disabled (Enable)
URL Rewrite: Enabled (Disable)
Add Store Code to Urls: Disabled (Enable)
Store Offline: Disabled (Enable)
Powered by Mage-World.com

Materiaal & Constructie

Lijnen van HMPE zoals Dyneema® 

Lijnen van de supervezel HMPE, of correcter UHMWPE, worden steeds vaker gebruikt aan boord van zeiljachten. Niet verwonderlijk, want deze high-performance vezels vertonen zeer weinig rek en zijn ook nog eens twee keer zo sterk als polyester. Bovendien is het zo licht dat het drijft op water. Meestal wordt deze kunststof verkocht onder de naam Dyneema®, dit is een merk van DSM. Honeywell produceert een soortgelijke vezel onder de merknaam Spectra.

Mechanische eigenschappen worden niet beïnvloed door zeewater, olie of andere gebruikelijke chemicaliën. Dat is een reden waarom ook voor industriele toepassingen steeds vaker staalkabel wordt vervangen door synthetische touwen van bijvoorbeeld Dyneema® vezels.  

Dyneema® vezels zijn er in verschillende uitvoeringen. De Lijnenspecialist verkoopt lijnen met de volgende Dyneema® vezels: SK38, SK78 en SK99. 

Dyneema® vezels zijn glad (zelfsmerend), zijn behoorlijk slijtvast en hebben een laag smeltpunt. Een goede mantel is soms nodig als extra bescherming. Dyneema® vezels zijn goed UV-bestendig. Daar waar de lijn niet schavielt, kan je daarom prima de mantel voor een groot deel verwijderen om zo gewicht te besparen (verjongen). Dit werkt bijvoorbeeld goed voor spinnakerschoten. Splitsen van lijnen met Dyneema® vezels: een lijn met Dyneema® vezels haalt 95% van de sterkte uit de Dyneema® kern, de mantel voorkomt slechts slijtage. Hierdoor dient de lijn ‘kern in kern’ te worden gesplitst. Het gemakkelijkste is om een ‘kaal oog’ in de lijn te splitsen, en de mantel weg te werken. Bekijk onze instructiefilms hoe je lijnen met Dyneema® vezels kan splitsen.

 

Supervezels

 

Lijnen

Dyneema® SK99

Dit is de sterkste Dyneema® vezel en verslaat SK78 met zo’n 15% tot 20% op sterkte. Omdat het een dure vezel is, adviseren we deze vooral voor toepassingen waar extreme sterkte van groot belang is.

D-Core 99

Op verzoek maken wij ook D-Cup (Kmix) met SK99 kern.

Dyneema® SK78

SK78 is de meest populaire Dyneema® vezel en de beste keuze voor wedstrijdzeilers. De vezels zijn zo’n 25% sterker dan SK38.

D-Cup, D-Cup Kmix, D-Classic, D-Core 78 and D-78 HPS

Stirotex®

Een economische keuze van UHMWPE vezels met excellente sterkte en lage rek eigenschappen. Performance zeilers zullen niet teleurgesteld zijn door de kwaliteit van lijnen gemaakt met Stirotex®.

S-Cup, S-Classic, S-Core

Dyneema® SK38

Deze vezel heeft de minste sterkte van de supervezels en iets meer kruip.

Echter, vergeleken met polyester wint SK38 op sterkte en lage rek.

Kritische toerzeilers zullen een groot verschil in kwaliteit merken als ze  hun polyester lijnen verruilen met SK38 vezels.

D-Performance

 


 

PBO/ Zylon

 

PBO (Polybenzobisoxazole) heeft de minste rek van alle lijnen, heeft een zeer grote trekkracht en zeer weinig kruip (rek onder continue hoge belasting). Bovendien ligt het smeltpunt erg hoog. Het grootste nadeel van PBO is de UV-gevoeligheid. Een PBO vezel die zonder mantel 24 uur blootgesteld wordt aan UV licht, verliest al 50% van zijn breeksterkte. PBO moet daarom altijd mét mantel gebruikt worden. PBO wordt vaak toegepast als bakstag in regatta’s. PBO verstaging dient na 3-5 jaar vervangen te worden.

 


 

Polyamide/ Nylon

 

Polyamide wordt verkocht onder de handelsnamen Nylon en Tiptolon. Het is een soepele lijn die zinkt. Polyamide is sterk, heeft vrij veel rek en is goed UV-bestendig. Polyamide lijnen zie je in twee vormen:

    • Geslagen: bestaat uit een aantal (meestal 3) in elkaar gedraaide strengen. Een geslagen lijn heeft minder rek dan een gevlochten lijn van hetzelfde materiaal en de kern kan er niet uitschieten. Daarentegen raakt een geslagen lijn eerder in de war.
    • Gevlochten: bestaat uit een gevlochten lijn om een kernlijn. Een gevlochten lijn is minder gevoelig voor beschadigingen, raakt minder snel in de war en rekt meer dan een geslagen lijn. Tevens ligt een gevlochten lijn prettiger in de hand. Polyamide lijnen zijn heel geschikt voor landvasten of ankerlijnen,

 

 


 

Polyester/ Dacron

 

Polyester wordt onder de merknamen Dacron, Terylene, Tiptolest en Spunolest op de markt gebracht. Een polyester lijn is relatief goedkoop en geeft de toerzeiler meestal genoeg functionaliteit. Het grootste nadeel is dat het rek heeft. Minder dan een lijn van polyamide, maar meer dan moderne vezels zoals Dyneema. Voor wedstrijdzeilers heeft polyester te veel rek. Op de markt zijn voorgerekte lijnen beschikbaar. Polyester lijnen blijven niet drijven. Polyester zie je in twee vormen:

  • Geslagen: bestaat uit een aantal (meestal 3) in elkaar gedraaide strengen. Een geslagen lijn heeft minder rek dan een gevlochten lijn van hetzelfde materiaal en de kern kan er niet uitschieten. Daarentegen raakt een geslagen lijn eerder in de war. Voorbeelden van een polyester geslagen lijn is onze P-Classic.
  • Gevlochten: bestaat uit een gevlochten lijn om een kernlijn. Een gevlochten lijn is minder gevoelig voor beschadigingen, raakt minder snel in de war en rekt meer dan een geslagen lijn. Tevens ligt een gevlochten lijn prettiger in de hand. Splitsen van polyester: een gevlochten polyester lijn haalt ongeveer 30% van de breeksterkte uit de mantel. Vandaar dat bij een polyester lijn- met polyester kern- de mantel in de kern mee moet worden meegesplitst. Duurzame polyester lijnen zijn bijvoorbeeld de Cruiser 24 voor vallen en de Cruiser 24 Kmix voor schoten.

 

Cruiser 24 Kmix polyester schoot

 


 

Polypropeen

 

Polypropeen (vroeger polypropyleen genoemd) is een kunstvezel met matige slijtvastheid en geringe duurzaamheid. Polypropeen lijnen zijn ruw en daardoor plezierig vast te houden. Ze blijven bovendien drijven. Polypropeen is minder sterk dan polyamide of polyester, maar is veel goedkoper te produceren. De kwaliteiten verschillen zeer. De sterkte (en prijs) loopt terug wanneer er geen of slechte UV behandeling heeft plaats gevonden. Polypropeen wordt hoofdzakelijk voor landvasten gebruikt, zoals onze PPM Mooring. Maar in onze high tech racing lijn SSR Light, wordt polypropeen gebruikt als lichtgewicht opvulling in de kern zodat de lijn mooi rond blijft.

 


 

Vectran

 

Vectran is iets minder sterk dan Dyneema® vezels, maar heeft geen last van kruip (rek onder continue hoge belasting). Vectran is bij vergelijkbare dikte vijf maal sterker dan staal. De lijn rekt nauwelijks (1,8%) en is zeer soepel in het gebruik. Door deze eigenschappen is Vectran geschikt als val, bak- of achterstag. Nadeel van Vectran is de slechte UV-bestendigheid. De lijn moet daarom altijd in een mantel gebruikt worden. Op extreme race boten zoals een TC44 wordt wel Vectran in de mantels van een schoot gebruikt omdat Vectran goed bestand is tegen hoge temperaturen. In dat geval breken de mechanische eigenschappen (sterkte) van Vectran wel af als gevolg van UV, maar dat wordt gecompenseerd met een sterke kern. Wij adviseren eigenlijk altijd Dyneema boven Vectran voor het lopend want aan boord, met name omdat Dyneema lichter is dan Vectran.

 

 

Materiaal

Merknamen

Rek bij 50% breeksterkte

Breeksterkte (ф 8mm [kg])

Dichtheid

[kg/dm3]

Smeltpunt

[°C]

UV bestendig (1=laag 5= hoog)

Slijtvastheid

Gebruik

Polypropyleen

 

16%

1350

0.91 (drijft)

170

2

Matig

Landvast

HMPE - (High Molecular Weight Polyethylene)

Dyneema®, Spectra 

3.4%

6300

0.97 (drijft)

150

5

Goed

Val/ Schoot/ Trimlijn (Regatta)

Polybenzobisoxazole (PBO)

Zylon 

1.8%

8000

1.58

650*

1

Matig

Verstaging (Regatta)

Liquid Crystal Polymer

Vectran 

2.2%

6000

1.4

330

2

Zeer Goed

Val/ Verstaging

Polyester

Dacron 

8%

1800

1.38

260

5

Zeer Goed

Val/ Schoot/ Trimlijn (Toerzeilen)

Polyamide

Nylon 

16% droog, 20% nat

1900

1.14

220-250

4

Goed

Landvast/ Ankerlijn

Bovenstaande tabel dient om materialen op hoofdlijnen met elkaar te vergelijken. Afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte grondstoffen en de behandeling daarvan zijn er verschillen binnen elk materiaal. 

* Geen smeltpunt maar degradatiepunt.

 

 


 

Selma splitsnaalden

   D-CUP Dyneema voor vallen en trimlijnen.   Mooring superior polyamide landvasten 

 

Wat andere mensen zochten: dyneema lijnen, landvasten, lijnen boten, lijnen kopen, zeilen lijnen, online lijnen kopen, online touwen kopen, touwenwinkel, vallen en schoten, zeilen lijnen, zeilen touwen.